Бизнесмените бяха задържани в Барселона през март 2019 г.

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви, както и срещу останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г.

Арабаджиеви са обвинени и в това, че като собственици на търговски дружества умишлено са склонили представляващи въпросните дружества да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Домашен арест за Маринела Арабаджиева

Служителите използвали документи с невярно съдържание при воденето на счетоводството, потвърждавали неистина в подадени данъчни декларации и приспадали неследващ се данъчен кредит. Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа „липсващ търговец“.

Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви –Вълчо, който не е обвинен като член на групата, в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.

Запорираха имущество на Арабаджиеви за над 310 млн. лв.

Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията. Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност.