Най-голямото дарение в криптовалута у нас е направено за борба с раковите заболявания

В днешно време хората не са много запознати с криптовалутите и ги приемат като средство за измама, но не знаят, че те могат да се ползват и за благотворителни цели.

"Bithope е фондация и платформа, която позволява на неправителствените организации да приемат допълнителен канал на дарения. Фондацията се грижи за промотирането на кампанията и разпределенията на даренията. НПО-то получава не криптовалута, а левове", каза Владислав Драмалиев от фондация "Bithope".

Криптовалутите са подвид цифрова валута. Чрез тях може да се помага, дори по-лесно, отколкото чрез традиционните валути. Намерен е начин да се използва криптовалутата за добра кауза.

"С мен се свързаха представители на компания, която организира покер турнири онлайн. Те използват криптовалута и основателят им е заявил, че иска да дари криптовалута за кампания, свързана с рака на гърдата", каза още Драмалиев.

"Бях много изненадана, че това ще стане, защото ставаше дума за много пари. Ще ползваме тези пари за скрийнинг и за безплатни профилактични прегледи в цялата страна, които ще се случат догодина", заяви Полина Лъжанска от фондация "Победи рака"

Инициативата има нужда от лекари. Фондацията иска да набави кемпери, които да бъдат оборудвани с ехографи, за да се правят изследванията с тях. "Ние искаме да покрием малките градове, тъй като проблемът със скрийнинга е по-голям", добави Лъжанска.

Има доста предимства на това даренията да се правят в криптовалута."Могат да бъдат дарявани малки суми от всяка точка на света, без да се плащат големи такси. Другото голямо предимство, особено в случая на дарителската дейност, е прозрачността. Всяка една кампания в Bithope получава уникален биткойн адрес", каза Драмалиев.

От 2014 г. "Bithope" са подкрепили около 30 кампании, свързани с редки птици, технологични проекти, деца в неравностойно положение и деца, които не се справят много добре в училище.