Експертите са категорични, че трябва стриктно да следваме указанията за употреба

Експлодиращи гранати и картечници от пиратки са хит сред пироманиаците тази година. Могат ли модерните фойерверки да се окажат опасни? И кои са най-рисковите изделия на пазара, иззети от контролните органи? Отговорите на тези въпроси потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

Заради атрактивните ефекти и сравнително ниските цени гранатите и картечниците (низ от пиратки, които гърмят една след друга) са сред най-предпочитаните на пазара тази година. При последните проверки на пазара контролните органи установяват, че почти всяко десето пироизделие е потенциално опасно.  Гърмящите бомби се внасят предимно от Китай, а легалните им варианти спадат към категория 3 - с най-висока степен на опасност при любителските пироизделия на пазара.

Масови проверки за нарушения при продажбата на пиротехника

Според инструкциите те трябва да се продават само на пълнолетни. А след запалване на фитила трябва се отдалечим на поне 15 метра дистанция. Ако не успеем да направим това, може да се нараним или временно да загубим слуха си.

През последните години инцидентите с пироизделия намаляват. Въпреки това, всяка зима десетки преминават през спешните кабинети в страната, тъй като не са спазили указанията върху опаковките.

Контролните органи съветват да не купуваме пироизделия на черно, защото рискуваме да попаднем на стока с изтекъл срок на годност или дефекти.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.