Междувременно се появиха съмнения, че четирима души от Перник са се заразили с ешерихия коли от водата в града

Икономическа полиция се захваща с водната криза в Перник. Вече има няколко досъдебни производства. Мащабното разследване се води от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. При проверка на място, премиерът Бойко Борисов поиска разпити на всички, които отговарят за довеждането на питейна вода към града.

Междувременно, четирима души бяха приети в болница със съмнения за заразяване с ешерихия коли от водата. На място отиде и здравният министър.

На третия ден от търсенето на течове на територията на завод „Стомана”, на място дойде и премиерът. Мобилизирани са структурите на МВР и прокуратурата.  „Възмездие за тези, които са довели града до това състояние, трябва да има”, заяви Борисов.

 

Екипи на ВиК Враца и Стара Загора също се включиха в търсенето на течове и отстраняването на аварии в миньорския град. Ще бъде пусната и роботизирана капсула, която да търси скрити оттечки по системата. „Върви вътре апаратурата, снима течове. Сега търсим една оттечка, ако я намерят, намерили са един байпас… Да видим какво ще каже”, коментира премиерът.

Търсенето на причините и виновните за безводието в Перник е под ръководството на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. „Ще бъде направен анализ, ще бъдат докладвани събраните материали на прокурорите и вече тогава ще бъде взето решение какво точно и на кого да бъде повдигнато обвинение”, заяви той. Пред камерата на NOVA каза и че при обследването на територията на завод „Стомана” има две аварии и два теча, но в никакъв случай не може да става дума за нерегламентирано източване или отклонение на водата.

Къде изтича водата на Перник?

Междувременно, съмнения за заразяване с ешерихия коли с вода от чешмата вкара четирима в болница. Всички са от квартал „Проучване”. Там живее и Петя Велинова със семейството си. „Течащата вода мирише от няколко дни при нас. Макар че казват за другите блокове, че има ешерихия коли, не е само там. Сигурна съм че е и тук, защото водата е тъмна, мирише неприятно”, каза тя.

Проблемът е от близо седмица, като се подозира смесване на питейна и канална вода. „Проблемът е от старата водопреносна мрежа. Когато се спре режимът и при пробивите,  където минава или се пресича с канализация, е възможно от канализацията да изтича вода и оттам да всмукне”, заяви инж. Камен Каменов, ВиК Перник.

 

И четиримата със съмнение за зараза са в инфекциозното отделение на болницата в Перник. „В никакъв случай нямат високо температура и типичната клиника на зараза с ешерихия коли”, коментира д-р Анатоли Митов, изпълнителен директор на болницата в Перник.

На място дойде и здравният министър. „Не можем за говорим за епидемия. Взети са микробиологични изследвания, които ще станат след два дни”, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Протича много бързо, засяга много хора и обикновено взривоподобно се разболяват огромен рой хора”, коментира Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

Докато стане ясно тече ли ешерихия коли от чешмите, хората ще разчитат на водоноски.

„Осигури се минерална вода от помощ от страна на държавата за да може поне малко да облекчим ситуацията в която се намират жителите на квартал „Проучване”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

 

 

Днес пускането на водата в града се отложи с два часа заради сериозно замътяване на остатъците в язовира.