Според местните камионите предизвикват огромни щети

Протест в Бобов дол заради тежкотоварните камиони, които преминават през града. Според местните хора те причиняват както дупки по пътищата, така и пукнатини по къщите.

Хората се събраха на едно от ключовите кръстовища в Бобов дол. Те обясниха, че камионите почти винаги се движат с превишена скорост, а много често са и претоварени, с което нанасят щети и на водопроводната мрежа, по която непрекъснато се случват аварии. Според местните, камионите преминават без въглищата в тях да са покрити, което създава много прах и замърсяване на въздуха.

От общината заявиха, че са направили всичко възможно да спрат камионите, като са издали забрана, която обаче впоследствие е била отменена от областния управител на Кюстендил.  

Съд обяви несъстоятелност на мини „Бобов дол”

 

„Основните ни притеснения са, че пътят се разбива. Има и много къщи с разбити водопроводи. Този проблем продължава повече от година. Къщите се напукаха, камионите не слагат брезенти, което допълнително допринася и за замърсяването”, коментират протестиращи.

„Според мен решението е спиране на камионите, защото те рушат къщите на хората и инфраструктурата. Общината няма пари да асфалтира улиците и да ремонтира канализацията и водопровода, чувстваме се засегнати. Единствената алтернатива е жп транспортът”, коментира Елза Величкова, кмет на Бобов дол.

„Протестът ще е мирен, но категорично искаме спиране на камионите”, допълват протестиращи.

Още по темата гледайте във видеото.