В студиото на „Плюс-минус” гостува Росен Рапчев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”

Спокойни и уравновесени - такива трябва да са водачите, когато сядат зад волана. Ценните съвети за безопасност по време на пътуване даде Росен Рапчев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

„Със своето поведение шофьорите определят своята съдба, както и тази на всички, които са на пътя”, коментира Рапчев. 

НА ПЪТ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ: Знаем ли правата си при закъснение или отмяна на полет?

„Когато се предприема дълъг път, шофьорите трябва да се информират за метеорологичната обстановка. Знаем, че през зимния сезон тя е доста динамична”, посъветва още Рапчев.

Автомобилът трябва да е технически изправен, да работят спирачната уредба и всички светлини. Много е важно преди потегляне всеки да почисти стъклата на автомобила от заледяване, за да има по-добра видимост. Гумите също са много важен фактор за безопасността. Зимната гума създава много по-добри условия и сигурност.

„Търпението също е много важно за безопасността. Всеки трябва да се въоръжи с него. Неправилното изпреварване, при образуване на колони, както и бързането може да изложи на риск участниците на пътя”, продължи Росен Рапчев. 

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” стартира кампанията „Пиши, когато стигнеш” по време на коледните и новогодишните празници.