"Ремонтирани” гени, триизмерни картини за незрящи – човешкият ум през 2019-та година

2019-та с фактите, които може и да сме пропуснали, вгледани в делничните си задачи. Знаете ли, че това е годината, в която заработиха 420 хиляди индустриални роботи? В която профилите във Facebook станаха два и половина милиарда. В която се появи първата снимка на черна дупка в Космоса.  И още – „ремонтирани” гени, триизмерни картини за незрящи – човешкият ум през 2019-та – постиженията и технологиите, които я белязаха.  

В световен мащаб потребителите на популярната социална мрежа Facebook достигнаха 2,5 милиарда профила. За 12 месеца населението на най-голямото общество от хора се е увеличило с 200 милиона. По данни на търсачката „Google” броят на интернет сайтовете в края на 2019 година е 1,72 милиарда.

Автомобилният пазар през годината – продадени бяха над 77 милиона нови автомобила, от които делът на електрическите е малко над 2 на сто – или 1,7 милиона. В индустрията заработиха над 420 хиляди робота.

За последните 12 месеца бяха продадени 1,37 милиарда смартфона, показват данни от портала „Statista”. Паралелно с това електронната търговия бележи нови върхове и вече се равнява на 14 процента от общия търговски оборот. През 2019 година банките по света издадоха 22 милиарда нови банкови карти (кредитни и дебитни) .

През 2019 година в близост до нашата планета прелетяха 1110 близкоземни обекта – комети и астероиди. На Международната космическа станция изпълниха първото в историята изцяло дамско излизане в открития Космос. Кристина Кох и Джесика Миър извършиха авариен ремонт на енергийната система на станцията. Престоят им извън кораба беше общо 7 часа и 17 минути. „За първи път видях Земята в краката си. Синя и невероятно красива.”, емоционално сподели след разходката Кристина Кох.

Компанията „Спейс Екс” на космическия визионер Илън Мъск изстреля успешно първия частен космически кораб, предназнаен за транспорт на хора. Ракета „Фалкън-9” изнесе капсулата „Дрейгън” в околоземна орбита.

През 2019 година Китай реализира успешно кацане на далечната страна на Луната. Китайският луноход „Юту-2” и спускаемият му модул „Чан-2” си направиха снимки един на друг на лунната повърхност. Роувърът остави първи следи на обратната страна на нашия спътник. От Китайската космическа агенция обобщиха: “Изследователите са завършили предварителния анализ на топографията на лунната повърхност около площадката за кацане въз основа на изображението, взето от камерата за кацане.”

Японската сонда „Хаябуса-2” пък успя да кацне на астероида „Рюгу” и да вземе проби от него. При първото кацане апаратът разчисти повърхността с помощта на взрив. А при второто – докосна повърхността в искуствено създадения кратер. По план сондата трябва да се завърне на Земята до 1 година.

Каква беше 2019-та година на политическата сцена у нас?

През 2019 година учени показаха историческа фотография на черна дупка. Изображението е получено от „Event Horizon Telescope” за черната дупка „M87” и показва ярък пръстен, оформен като огън в интензивната гравитация около черна дупка, 7 милиарда пъти по-масивна от нашето Слънце. Шеп Долман от харвардския университет обяснява: ”Какво прави една снимка уникална? Тя разкрива нещо, което е било непознато досега. Дори е малко плашещо. Снимката на черната дупка ни показва еднопосочен изход от нашата вселена.”

Хомо Лузоненсис – така се казва новото звено в човешката еволюция, установено от учените през тази година. При разкопки във Филипините бяха открити 13 кости и зъби, принадлежали на този непознат до момента далечен прароднина на човека. Човекоподобният вид е наречен „Homo luzonensis” - по името на остров Лусон, където се намира пещерата Каяо.

В медицината специалистите напреднаха с нов метод за „корекция” на генни мутации, които са причина за различни генетични аномалии и заболявания. С новия подход ще могат да се лекуват над 90 процента от познатите генетични болести.

Вече е факт и първата разработка на екзоскелет, който човек може да контролира с мозъка си. 30-годишен парализиран човек успя да раздвижи четирите си крайника с помощта на машината. Роботозираният екзоскелет на този етап все още е на етап усъвършенстване, но изследователите са категорични, че един ден ще даде нов смисъл в живота на много пациенти.

Една реплика през 2019 година ще се помни дълго. „Хора страдат. Хора умират. Цели екосистеми се сриват. На прага сме на масово измиране. А вие ми говорите за пари и за икономически растеж. Как смеете!” – емоционално изкрещя младата Грета Тунберг на срещата за климата на ООН. В резултат на дълги проучвания активисти и учени достигнаха до извода, че планетата Земя е на прага на екологична катастрофа. Под заплаха от изчезване са над 1 милион растителни и животински видове.

Междувременно във водите на Арктика стартира историческата експедиция „MOSAiC”. В продължение на 12 месеца екип учени ще се носят по ледовете в своя изследователски кораб и ще събират ценни данни за работата на климатичната система, която движи живота на планетата. Целта е да се набележат работещи мерки за борба с глобалното затопляне. „Трябва да разберем как работи арктическата климатична система. А това изисква измервания в продължение на цяла година. Единственият начин да ги получим е буквално да замръзнем в Сибирската част на Арктика и да се понесем с кораба из ледовете.” – заяви ръководителят на проекта Маркус Рекс.

През 2019 година Българската наука в лицето на Българската академия на науките навърши 150 години. Въпреки многото избягали в чужбина изследователи през годините, академията все още е център на важни за човечеството проучвания. „Нас ни води тръпката, желанието да работим това, което всъщност работим и да получаваме добри резултати.” – отбелязва Катя Каменова-Стоянова от Института по полимерите в БАН.

Какво развълнува света през 2019?

Сред интересните проекти е разработката на Института по информационни и комуникационни технологии за „изкуство за незрящи”. Николай Стоименов обяснява, че това е триизмерно копие на една картина, което слепите могат да пипнат и да изградят като образ в съзнанието си. По този начин във всяка една галерия би могло да има копия на изложените картини – така че незрящи посетители да „усетят” изобразителното изкуство.

В Института по механика в БАН през годината записаха участие в мащабен проект на Европейската космическа агенция за многократно използване на ракетните носители при изстрелване на космически апарат. Идеята е ракетните носители да се отделят от кораба и да бъдат прихващани със специален самолет в земната атмосфера. Така разходите по космическите полети ще могат да бъдат намалени драстично, което е една от големите цели на космическата наука.

Българка застана начело на науката и иновациите в Европейската комисия. Във втория си мандат като еврокомисар от 2019 до 2024 година Мария Габриел ще оглавява ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж” в екипа на новия председател Урсула фон дер Лайен. „От работата ни днес зависи да дадем решения на някои от най-важните пред европейците предизвикателства!”, коментира българският еврокомисар.