Общината иска да се вдигне данъкът на автомобилите

Вдигането на данъците в София обсъждат в общината. Както вече беше обявено,  данъкът на автомобилите със стандарт между евро 1 и евро 4 ще бъде по - висок.

НОВИ ДАНЪЦИ: С колко ще поскъпне животът в София?

Продължава дебатът, който определено е разгорещен.  Ако бъде одобрено решението за по-малко мощните коли данъкът ще скочи между 3 и 10 лв. За най-разпространените – тези между 100 и 150 коня, данъкът може да скочи с до 40 лв или повече, в зависимост от възрастта на автомобила. Това ще доведе до 18 млн. лева в хазната на общината, като те ще бъдат разпределени като инвестиции в кварталите, обещават от Столичната администрация.

Предвижда се и още една промяна – тази за данъка върху сделките. Досега плащахме 2,5% от стойността на сделката. Ако предложението бъде прието, ще влезе в сила            3% такса.

Увеличават се част от данъците в София

„Въпреки близо 600 млн. лева, похарчени през 2011 година, имаме 5 пъти по-мръсен въздух. Всички се заловихме да правим нова стратегия, която приехме 6 месеца по-късно. 100 мерки, като 101 днес ще бъде приета – повишаването на данъците като мярка за по-чист въздух. Тази данъчна сурвачка ще се отрази сериозно на най- уязвимата част на населението на София”, заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов.

Успоредно с обсъждането пред общината, по-рано тази сутрин имаше протест на хора, които са срещу вдигането на данъците. Повечето от протестиращите бяха непълнолетни бъдещи шофьори.