Темата коментира Иван Драгошинов от Планинска спасителна служба на БЧК

Много българи обичат да прекарват време в планината, но в зимни условия това крие доста сериозни рискове.

„Човек трябва да избере подходящ маршрут за неговата физическа и психическа подготовка. Той трябва да бъде запознат с метеорологичните условия в района, в който иска да посети. Друго важно условие е да има екипировка, както и зареден телефон. Освен това, той трябва да държи контакт с близките си”. Това коментира в ефира на „Плюс-Минус.Коментарът след новините” Иван Драгошинов от Планинска спасителна служба на БЧК.

Как се обучават доброволците за оказване на първа помощ? (СНИМКИ)

Той обясни, че батерията в студените зимни дни пада бързо. „При паднала батерия чрез тел. 112 можете да се свържете с нас. Има толкова много зарядни, мобилни батерии, които могат да се носят в раницата. Нашето приложение също може да ви помогне, тъй като праща при нас GPS координати и по този начин можем да локализираме местоположението ви”, каза още Драгошинов.

По думите му човек трябва да се пази от слънцето в планината, тъй като то може да бъде много опасно „Добре е да изберем подходящи очила със 100-процентова защита. Всякакви други очила, които са купени на пазара, увреждат зрението, тъй като при хубаво време слънчевите лъчи се отразяват от снега. Трябва да имаме и слънцезащитен крем", заключи Иван Драгошинов.