Сигналът е подаден около 5.00 ч. във вторник сутринта

Пожар в столичния психодиспансер. Десетки огнеборци се включиха в битката с пламъците, които обхванаха част от сградите на лечебното заведение. Покривът е срутен. Пострадали няма, но се наложи спешна евакуация на десетки пациенти.

В гасенето на пожара се включиха 10 пожарни и над  45 огнеборци. Покривът на сградата, в която са белодробната болница и психодиспансерът, вече е срутен.

 

 

Добрата новина е, че въпреки материалните щети - пострадали хора няма. Евакуацията на пациенти продължи през целия ден. Предполага се, че огънят е тръгнал от бараки, които се намират в близост до болницата, но все още няма официално потвърждение от разследващите за тази версия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Управителят на белодробната болница, която се намира на метри от психодиспансера – Кирил Палавеев е сред първите, притекли се на помощ. „Хората ги приютихме веднага, лично аз съм им отворил стаите, сложил съм ги по двама-трима на креват да им е топло”, коментира той.

Лекарите прегледали всичките 51 души, които били евакуирани. Никой не е пострадал. Огънят обаче се разрастнал за секунди. Обхванал и съседна сграда, и два автомобила. „Плламъкът преминава на нашата фасада, която е изолация, стиропор и хваща съчака. При което аз веднага съм реагирал, защото съм и нощен в това време”, обясни още Палавеев.

След няколкочасова борба с пламъците се указало, че са нанесени сериозни материали щети в психодиспансера.

На място пристигна и заместник-министърът на здравеопазването. „Рентгените са съхранени, проблемът е с покривната конструкция, която трябва много спешно да бъде покрита по някакъв начин, дори и временно, заради времето, ако падне сняг ще потече надолу”, обясни д-р Бойко Пенков.

В крайна сметка бе взето решение покривът да бъде бутнат, за да не падне и да не се стигне до по-сериозни щети. Причините за огнената стихия тепърва ще се установяват. Предолага се, че именно от бараките с неизяснена собственост е тръгнал пожарът. Според живеещите в района там често се събирали бездомници.

А пациентите бяха евакуирани към други здравни заведения. Трима души са настанени във Вътрешното отделение на болница "Св. Анна", съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. От там уточниха, че хората не са ранени.

Пожар избухна в онкологичното отделение на пловдивска болница

 

Сигналът за пламъците е подаден към 5.05 часа. На мястото са изпратени 45 пожарникари и 10 пожарни коли. Около два часа по-късно огънят беше локализиран, но екипи на пожарната остават на място. 

Жертви и евакуация в "Пирогов" (ОБЗОР)

 

 

А във Facebook директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова информира, че 16 от обитателите на изгорелия психодиспансер в София се транспортират към лечебното заведение в Нови Искър. "Трябва да се погрижим адекватно за болните. Надявам се психиатричните клиники в Александровска и "Св. Наум" също да откликнат", написа тя.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.
Репортери: Ивелина Драгнева, Стоян Нешев, Наталия Герджикова