Група младежи взривиха химическа тоалетна в София

Стотици хиляди гърмежи и тътени се чуха в празничната нощ. Част от обществото е твърдо против използването на пиротехнически изделия и иска продажбата им да бъде спряна. На това мнение е и общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. В ефира на „Здравей, България”, той заяви, че трябва да има реформа в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, за да се спре масовата им продажба.

Кметът на Ловеч забрани използването на пиратките довечера

Пиратки се използват не само в новогодишната нощ, а и през останалите дни от годината. Преди дни група младежи взривиха обществена тоалетна в градинката зад баня "Мадара".

„Три момчета хвърлиха бомбичка в тоалетната и тя се обърна. Сами си представяте какво е станало вътре. Законът за боеприпасите, оръжията и взривните вещества е тотално сбъркан. Той трябва да бъде реформиран. Подходът у нас е твърде либерален. Всеки може да си закупи пиротехника, която се продава почти навсякъде. Трябва да се въведат рестрикции. Това е безумие. Освен това, домашните любимци много се страхуват от гърмежите”, каза Карлос Контрера.

Масови проверки за нарушения при продажбата на пиротехника

„По принцип законът определя, че деца под определена възраст не могат да купуват пиратки. Бъдете сигурни, че това се спазва в магазините. Но те винаги могат да изпратят по-възрастен и той да купи изделието. На този етап не може да се ограничи продажбата на пиротехнически изделия. Може само да ги използваме правилно, за да не стават инциденти. Има по-леки и по-тежки пиратки. Вторите наистина могат да бъдат много опасни. Не бива да използваме пиратки близо до блоковете, защото могат да влязат в нечий апартамент. Трябва да се отдалечим поне на 15 метра от входа”, обясни пиротехникът Светозар Христов.

Очаква се по-късно в четвъртък от „Пирогов” да дадат повече информация за това има ли пострадали от пиротехника хора в новогодишната нощ. 

Повече гледайте във видеото