Пожарникарите обърнаха внимание на самотно живеещите хора

В разгара на отоплителния сезон безплатни противопожарни датчици получиха възрастни и самотни хора от Великотърновско. Кампанията започна преди три години и вече има реални резултати – спасени са няколко човешки живота.

Първи безплатен противопожарен датчик получиха няколко обществени сгради във великотърновското село Балван. След като ги тестваха пожарникари и доброволци обърнаха внимание на възрастни и самотно живеещи хора по селото.

"Те са най-уязвимата част на обществото – възрастните хора и малките деца", каза кметът на село Балван Недьо Георгиев.

Иванка Колева е на 80 години. Отоплява се на дърва, което крие противопожарен риск. Възрастната жена получи датчик срещу задимяване.

Кампанията на противопожарната служба, общината и неправителственият сектор започна преди три години. Вече 15 къщи и обществени сгради са с датчици, които са свършили своята работа.

"В две от къщите се задействаха. В едната през нощта и може би спасихме човешки живот и това ни кара да продължим тази инициатива. Сега е опасният, отоплителен сезон и затова алармираме към възрастните хора да прегледат печките, кюнците, димоотводните тръби, електрическите уреди, където са на газ – по същия начин. Ще раздаваме брошури на всички възрастни с помощта на деца от центровете за работа с деца", каза началниът на РС ПБЗН-В.Търново Красимир Кръстев.

И баба Иванка от Балван получи информационна брошура, как да действа при пожар, но тя и досега си знаеше.