Местата за хора с деменция също не достигат

До 2025 г. домовете за възрастни хора трябва да бъдат реформирани. В момента в страната има 82 такива дома, които са с капацитет над 5600 места. На този фон се оказва обаче, че около 1128 души чакат да бъдат настанени. Местата за грижа на хора с деменция у нас са 14, а чакащите са 308. За съжаление обаче повечето такива домове са извън населени места, на които дори няма бърз достъп до болнични заведения.

„Дойдох преди 6 месеца. Но досега и храната е много добра, и персоналът е много добър”, разказва баба Зорка.

Баба Зорка е един от пациентите на дома за хора с деменция в Княжево. Нейното състояние е сравнително леко, но персоналът се грижи и за хора, за които това място е последният дом, който някога ще имат.

В дома има двама лекари, които идват почасово. Въпреки това пациентите често са в състояние, което изисква постоянна лекарска помощ.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция

„Много от тях са дори терминални. Това означава, че са хора, които никъде не са приети за лечение, водят се за хронично болни, с множество заболявания и общо взето трябва да се изпроводят максимално безболезнено до края си. Дори се е налагало да се превръщаме в реанимационно звено. Никой не иска да ги вземе никъде и го правим, за да се каже, че сме направили всичко възможно”, разказва кардиохирургът д-р Христо Иванов

Домът в Княжево може да събере 90 души. Само за тук чакат 20 човека. А специалистите, които се грижат за тях, често са малко, защото професията не е сред най-търсените.

„Работата е изключително тежка и трудна. Емоционалният момент е там, когато губим хората защото всеки, който е дошъл тук, става част от нашето семейство и всяка загуба се преживява от персонала”, споделя директорката  на Дома за пълнолетни лица с деменция в Княжево Ангелина Георгиева

Финансираните от държавата домове са сред най-търсените, защото таксата там е значително по-ниска. Възрастен с деменция плаща 80%  от дохода си. За сравнение в частните услуги цените могат да стигнат до 1300 лв. на месец.