Александър Сиди коментира и реакцията на сръбския външен министър срещу България

„Ролята на опозицията е да внася вот на недоверие. Ние, управляващите, трябва да чуем какво ни казва опозицията. Това обаче не означава, че трябва да подкрепим този вот. Това е пореден епизод от битката на Корнелия Нинова да позиционира БСП като опозиция в държавата. Общественото негодувание е нещо различно. То не минава през пленарната зала”. Така депутатът от ВМРО Александър Сиди коментира решението на левицата да внесе вот на недоверие срещу правителството заради водната криза в Перник.

БСП внася вот на недоверие срещу правителството заради водната криза

„Усилията на правителството са много, но явно недостатъчни. Не само на това правителство обаче, но и на всички досега. Кризата в Перник със сигурност не се е случила в последните 2-3 месеца. Най-вероятно не са се взимали мерки, затова се смени и шефът на ВиК и областният управител. Сега вече са предприети такива - командировани са дори министри, за да се реши проблемът. Затова не мисля, че вот на недоверие ще реши въпроса. По-скоро ще даде допълнителна възможност в пленарната зала да се водят речи дълго време и дебати по тема, която иска работа, а не приказки”, допълни още Сиди.

„Не мисля, че има повод за притеснение относно мнозинството. Ако Народното събрание реши, че няма повече доверие в това правителство, тоест, преобладават гласовете срещу правителството, ще отидем на предсрочни избори. В това няма нищо страшно. Не вярвам да се стигне до такъв сценарии”, обясни още депутатът.

Сиди посочи, че не се водят преговори с ВОЛЯ за участие в управляващото мнозинство.„Преговори с ВОЛЯ не са водени и няма заявка за такива. Ако има преговори, то е логично те да бъдат във формат - управляваща коалиция с ВОЛЯ, а не ВОЛЯ с ГЕРБ”, каза той. 

Ивица Дачич нападна остро България

Александър Сиди коментира и реакцията на сръбския външен министър Ивица Дачич срещу България. Дачич порица усилията на страната ни за опазване на българското малцинство в Сърбия. „Това е поредният епизод от антибългарската риторика на сръбската държава. Тя продължава последните 130 години. Сърбите не успяха да разберат, че Югославия свърши и, че Сърбия е държава, равна с всички останали народи на Балканите и е в Европа. Това поведение на един сръбски политик не е правилно и приемливо. Особено, когато говориш за своите съседи, с които трябва да имаш добри отношения”,  допълни той.

Повече гледайте във видеото.