Той порица усилията на страната ни за опазване на българското малцинство в Сърбия

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич нападна остро България. Докато коментира конфликта между Сърбия и Черна гора по държавната телевизия, бившият говорител на Слободан Милошевич порица усилията на страната ни за опазване на българското малцинство в Сърбия. По думите му то било малобройно, но въпреки това на всяка среща на Европейския съюз България поставяла въпроса за правата на сънародниците ни.

От външно министерство заявиха за NOVA, че правителството защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия.

„Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес", коментираха от МВнР.

На провокацията отговори и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който посочи, че страната ни ще продължи да настоява правата и свободите на българите в Сърбия да се зачитат. В личния си профил във Facebook той написа: „Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Република България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: Става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места. Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия”.