Ще излязат ли на протест от бранша?

Автобусните превозвачи се готвят за протест. Причина за недоволството им е новата тол система, която трябва да замени винетките.

„Повече от 2 години се борим с нерегламентирания превоз на пътници. Това удря тежко системата ни. Преживяваме доста трудно в този бизнес. Обществото трябва да знае, че не сме против споделените пътувания. При тях няма икономическа изгода, няма плащане. Тази услуга не се заплаща. При нерегламентирания превоз имаме хора, които не плащат данъци, осигуровки, излизат на улицата, извършват превози и си прибират сумата в джоба. Време е държавата да се намеси. Има райони в страната, в които нелегалният превоз стига до 70 %”. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Райна Петрова , председател на УС на Националния таксиметров синдикат. Тя допълни, че нерегламентираният превоз трябва да се криминализира.

Превозвачи готвят национален протест и блокада на пътища

„Освен това, в нашия бранш трябва да се подобри качеството на услугата. За да стане това, трябва да се повиши цената на първоначалната такса”, каза още Райна Петрова.

В ефира на предаването професор Олег Асенов, член на ЕС на АПИ коментира справедливи ли са цените на тол системата.

„Целта на тол системата е да се осигурят средства за подобряване на пътната инфраструктура.  В регионалните превози, където има движение по третокласна и общинска пътна мрежа, няма да се плаща тол такса. На сайта bgtoll.bg  превозвачите могат да тестват виртуалните карти. Така те ще могат да видят своите маршрути и да изчислят разходите си”, обясни Асенов.

Повече гледайте във видеото