„Само мирът може да реши проблемите там", заяви Бойко Борисов

Първа реакция на България след ескалацията на напрежението межку Вашингтон и Техеран. В Министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира, че само мирът може да реши проблемите в Близкия изток.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Само мирът може да реши проблемите там. Това съм го казвал, ще го кажа пак. Ние, разбира се, ще се съгласим с решението на иракския парламент. Но нека не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и те стабилизират така крехкото положение след войната", заяви Борисов.

Западът осъди иранските атаки срещу иракски бази

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък съобщи, че двамата български военнослужещи, които са на мисия в Ирак, са изтеглени заедно с целия международен контингент в безопасна държава. „Мисията ни в Ирак не е прекратена, а евакуирана. Двамата ни военнослужещи са изтеглени вчера”, каза той.

„След вземане на допълнително решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и при желание на иракското правителство, военнослужещите ни могат да се върнат”, допълни вицепремиерът. Той  уточни, че цялата мисия на НАТО е от 430 души, като в нея ние имаме двама военнослужещи. Това не е бойна мисия, а по обучение.

 

Към 20 януари предстои ротация на нашите военнослужещи и ще бъдат определени други двама представители, които при необходимост ще продължат да изпълняват задълженията си.

„Луфтханза“ и „Еър Франс“ спрат полетите до Иран и Ирак

Междувременно стана ясно, че президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 9 януари, четвъртък. То ще се проведе от 10.00 часа на „Дондуков“2  и ще бъде на тема: „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ирански медии: 80 американски войници са убити при ракетната атака в Ирак

Припомняме, че в нощта срещу сряда най-малко две военни бази в Ирак, използвани от Съединените щати, бяха атакувани от Иран с повече от 10 балистични ракети. Засега официално не е ясно дали има жертви. Президентът Доналд Тръмп заяви, че се прави оценка на щетите. Техеран обясни атаката като пропорционални мерки за самоотбрана след убийството на генерал Касем Солеймани.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК