"Всичко е наред" написа Доналд Тръмп в Twitter

Ескалация на напрежението Вашингтон - Техеран. Най-малко две военни бази в Ирак, използвани от САЩ, бяха атакувани от Иран. Изстреляни са повече от 10 балистични ракети. 

Президентът Доналд Тръмп заяви, че се прави оценка на щетите. Техеран обясни атаката като пропорционални мерки за самоотбрана след убийството на генерал Касем Солеймани.

Това е първият път когато САЩ и Иран се нападат директно и взаимно, а не както досега. Това ставаше чрез техни протежета в региона. Атаката на Иран е извършена към 2 ч. в нощта срещу сряда. Около 17 ракети са изстреляни срещу базата „Eин ал Асад” не далеч от Багдад. Други пет са изстреляни срещу втора военна база в главния град на Иракски Кюрдистан – Ербил.

Ирански медии съобщават, че има 80 жертви. Все още обаче няма официално потвърждение на тази информация. Много страни, които има свои военни, обявиха, че няма жертви сред техните военнослужещи.

Иранската държавна телевизия съобщи, че базата недалеч от Багдад е напълно унищожена. До този момент потвърждение на тази информация няма.

Пет дни след като при американски удар беше ликвидиран влиятелният ирански командир Касем Солеймани, Техеран отвърна. По две бази в Ирак, използвани от САЩ бяха изстреляни над 20 балистични ракети. Иран предприе пропорционални мерки за самоотбрана, заяви в Twitter иранският външен министър. Изявление направи и върховният ирански лидер.

„Няколко пъти съм казвал, че времето, когато удряха и бягаха свърши. Ако ни ударите, ще бъдете ударени! Те знаят това. Те могат да ни навредят, но ще навредят и на себе, и то много повече”, заяви Али Хаменей.

Засега няма официално изявление на Доналд Тръмп или на друг американски представител. В Twitter обаче президентът заяви, че “Всичко е наред” и добави, че ще направи изявление на сутринта, американско време.

“В изявлението си в Twitter президентът признава, че иранците съвсем съзнателно са насочили ударите в ненаселен район, сякаш, за да кажат на своя народ – ето отвърнахме на удара – и в същото време без да преминават определена линия и да убиват американци”, смята конгресменът от Републиканската партия Майк Роджърс.

„Тази война не ни е нужна сега. Не е в наш стратегически интерес да започваме война с Иран. Трябва да помислим как да не допуснем това да се случи. Първото, което трябва да направим, е да спрем ескалацията”, каза конгресменът от Демократическата партия Сет Мултън.

Европейската комисия обсъди тази сутрин обстановката в Близкия изток.

„Сегашната криза дълбоко засяга не само региона, но и всички нас. Употребата на оръжия трябва да спре, за да направи място на диалога”,  категорична е председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Държавни и правителствени ръководители от цял свят призовават за деескалация на напрежението в Близкия изток.

Западът осъди иранските атаки срещу иракски бази

Борсите реагираха веднага с поскъпване на петрола. В азиатската търговия тази сутрин цените се повишиха с около 3,5 на сто.

Военновъздушната база “Eйн ал Aсад”, която стана обект на иранския ракетен обстрел, се намира на около 230 километра от иракската столица Багдад. Базата представлява огромно по площ съоръжение, което се използва от международната коалиция за борба с тероризма, водена от САЩ. Тя разполага с военно летище и жилищен район, в който са настанени войниците.

Базата се намира на около 300 километра от границата с Иран, което я прави удобна за обстрел от няколко вида ракети, с които разполага иранската армия. В обсега на най-мощната балистична ракета на Техеран попада и България.