В тях са разположени сили на коалицията

Западът осъди иранските атаки срещу иракски бази, в които са разположени сили на коалицията, предаде БТА.

Германското правителство осъди иранския удар с балистични ракети срещу бази в Ирак, в които са настанени американски войски, съобщи ДПА. Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече ракетната атака "агресия" и подчерта, че трябва да бъдат положени всички възможни усилия за успокояване на ситуацията. Тя добави, че този неин призив е пряко насочен най-вече към Техеран. Крамп-Каренбауер съобщи, че няма пострадали германски войници при снощната иранска атака. Германското министерство на отбраната смята да инициира среща на 13-те страни участнички в международната военна коалиция в региона за обсъждане на последните събития там.

„Луфтханза“ и „Еър Франс“ спрат полетите до Иран и Ирак

Говорител на френската армия каза, че няма пострадали френски военни при иранските удари, предаде Ройтерс. Според говорител на френското правителство страната не възнамерява да изтегля 160-те си войници, разположени в Ирак.

Британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс, също осъди иранското нападение срещу иракски бази, в които са разположени сили на коалицията, и призова Техеран "да не повтаря подобни безразсъдни и опасни атаки, а да се стреми към деескалация".

Ирански медии: 80 американски войници са убити при ракетната атака в Ирак

Шведската външна министърка Ан Линде призова "всички въвлечени страни да направят стъпка назад към деескалация на конфликта и да започнат диалог", предаде ДПА. Агенцията цитира военни източници от скандинавски държави, според които няма съобщения за пострадали техни войници при ударите.

Български военни в Ирак са прехвърлени на безопасно място

Дания има около 130 войници в Ирак, а Норвегия и Швеция - по около 70. Те са част от мисията за обучение на иракската армия в борбата й срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА.

Австралийският премиер Скот Морисън съобщи, че войници от неговата страна са разположени близо да атакуваните от Иран иракски бази, но всички те са "в безопасност".
Австралия "внимателно следи събитията в Ирак", каза Морисън. Той добави, че е дал нареждане на командирите на австралийските отбранителни сили "да предприемат всички необходими действия за защита" на австралийския военен и дипломатически персонал в Ирак.