Участниците в Съвета са обсъдили потенциалните рискове за България

Кризата около Иран стана причина президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Опасност за страната ни към момента няма, стана ясно след срещата на президента с  представители на Кабинета, политическите партии, военните и службите. Всички се обединиха около идеята, че страната ни трябва да е нащрек и да е подготвена.

И президентът, и премиерът призоваха дипломацията да е основно оръжие за решаване на конфликта. МВнР ще бъде в непрестанен контакт с българските граждани в Близкия изток, а Министерство на отбраната трябва да осигури безопасността на военните ни, участващи в мисии зад граница.

Темата „Иран” събра политическия елит, военните и службите на едно място, за да обсъдят какво може да направи страната ни в случай, че конфликтът между Техеран и Вашингтон се задълбочи.

СНИМКИ ОТ КСНС ВИЖТЕ ТУК

Темата „Иран” събра политическия елит, военните и службите на едно място, за да обсъдят какво може да направи страната ни в случай, че конфликтът между Техеран и Вашингтон се задълбочи.

„Консултативният съвет по национална сигурност обсъди развитието на обстановката в региона на Близкия изток и произтичащите от усложнената среда на сигурност потенциали заплахи за България. Подчертано бе, че в съвременния глобализиран и взаимно свързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб”, заяви президентът Радев. 

„Консултативният съвет изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържането от употребата на сила”, продължи президентът.

Той обясни, че участниците в КСНС са се обединили около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните в конфликта трябва да избягват действия, водещи към ескалация на напрежението и трябва да положат усилия за провеждане на диалог и намиране на решение по дипломатичен път.

Президентът обясни, че Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки: Да се поддържа национална позиция с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението. Позицията следва да бъде отстоявана на всички нива. Службите за сигурност да упражняват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси. МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на сражение. Министерство на отбраната да предприеме мерки за осигуряване на сигурността на българските военнослужещи. При промяна  на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

След заседанието премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че заплаха за сигурността на България има, както и за всички страни в света.

„Много беше лесно на Консултативния съвет, защо всички бяхме единодушни по докладите. Трябва да се търси дълготраен мир в региона”, каза премиерът.

„Изслушахме информацията на службите, на министрите на вътрешни работи и на отбрана. За мен най-важният извод е, че в момента няма пряка заплаха за България и за българските граждани от конфликта в Близкия Изток. Приехме декларация, че конфликтът трябва да се реши по дипломатически път и с деескалация на напрежението", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„МВР е взело мерки, отговарящи на ситуацията в момента. Обсъдили сме ситуацията и с партньорските служби”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

При промяна на обстоятелствата ще има нова среща на КСНС.