Какво не знаем за поета 106 години след смъртта му?

Книгата „Непознатият Яворов” съдържа три нови и изцяло автентични стихотворения на Пейо Яворов. Част от нея са и множество документи, свързани с поета. В студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” литературният критик и издател Пламен Тотев разкри повече подробности за новата книга.

„Това е огромно събитие за литературата и има изключителна стойност. Наистина е сензация в най-хубавия смисъл на думата. 106 години след смъртта на Яворов. Има много изписани страници, посветени на творчеството му. Оказва се обаче, че не всичко ни е било известно”, посочи Пламен Тотев. 

Кой е младият поет, сравняван с Яворов?

„Едното от новите стихотворения е озаглавено от самия Яворов - „Незнайни герои”. Другото е с непреходно послание. Стиховете в него са писани във военна обстановка, когато свирят куршуми. Стихотворението отразява конкретен исторически момент. Посланията обаче важат и днес”, посочи Тотев. 

„В книгата има и четири писма, които са до основните лидери на ВМРО - организацията за освобождение на Македония. Две от стихотворенията са открити в писмата. Това са произведения с изключителна литературна стойност”, посочи още Тотев. 

Повече за книгата гледайте във видеото.