Те са забелязани от Елинското управление на въглеводородните ресурси

Откриха големи залежи от природен газ край южното крайбрежие на остров Крит, имащо сходни характеристики с газовото находище Зор в Египет и израелското Левиатан в Източното Средиземноморие. Те са забелязани от Елинското управление на въглеводородните ресурси (EDEY) след анализ на сеизмични данни от морска област, която също включваше Йонийско море, съобщи в. „Катимерини“.

В изявление EDEY казва, че учени на компанията в областта на геофизиката и геологията са работили по места, които споделят общи черти с други газови находища в Източното Средиземноморие, а именно Зор и Левиатан, предаде БГНЕС.

Борисов: България купува 20% от акциите на газовия терминал в Гърция (ВИДЕО)

Според данните, представени наскоро по време на затворена дискусия относно въглеводородите от член на HELPE, общият наличен газ би могъл да достигне 280 милиарда кубически метра. Те биха могли да покрият нуждите на Гърция за 70 години - като се има предвид, че страната консумира около 4 милиарда кубически метра годишно.

Въз основа на проучванията, EDEY е определил над 30 цели с общо количество газ, вариращо между 2 и 2,55 трилиона кубически метра в зона, покриваща Йонийско море и морски регион западно и югозападно от Крит. Прогнозните запаси от суров нефт в зоните в Йонийско море и Западна Гърция се оценяват на 2 милиарда барела.

Публикуването на резултатите беше посрещнато с безпокойство от министерството на околната среда и енергетиката, тъй като анализтът е направен без предварителното му знание.