Външният министър определи инцидента като "човешка грешка в момент на криза"

 Революционната гвардия на Иран пое вината за свалянето на пътническия самолет край Техеран. Елитният корпус призна, че са направили грешка и поднесе извинения и съболезнования. Всички 176 души на борда на украинския самолет загинаха. Иран обвини Съединените щати за нагнетяване на напрежението, довело до трагедията.

Техеран обяви причините за самолетната катастрофа

„Грешката е направена от наш войник. Тази батарея е под наше командване. Ние сме виновни и на нас трябва да се търси отговорност", заяви  Амир Али Хаджизаде, генерал от Революционната гвардия на Иран.

Иранците твърдят, че не лъгали, че трагедията не е по тяхна вина. Твърденията, че не става дума за стрелба по самолета, които направиха официални лица от Техеран, били поради незнание.

Иранска ракета свалила украинския "Боинг"?

„Служителят от Гражданска авиация, който ви каза, че Иран не е направил грешка, каза това, защото такава е информацията, която е имал. Те не са виновни", каза още Хаджизаде.

Генералът от Революционната гвардия се извини на засегнатите и каза, че не е имало опит да се манипулира разследването.

ЕС иска международно разследване на инцидента с украинския самолет

В Украйна изказаха възмущение, че Иран не ги е проедупредил за никаква опасност. От комапнията, на която беше самолета твърдят, че ако са знаели, че курсовете минават над военни обекти във висока бойна готовност, никога не биха позволили такъв полет.

„Нито при излитането ни от Киев към Иран, нито преди фаталния полет от Техеран, бяхме известени, че съществува какъвто и да е риск. Реално, ние не сме взимали никакво важно решение, защото изобщо не знаехме, че има опасност", поясни Евгений Дихне, директор на компания Международни авиолинии на Украйна.

Украинците казаха, че самолетът не се е отклонявал от обичайния курс, по който е изпълняван този полет и преди.