От регионалната екоинспекция препоръчаха на хората да не излизат от домовете си

Отровен въздух над Перник. Тази сутрин нормите на серен диоксид в града бяха превишени три пъти над допустимото.  Инспекцията по околна среда призова хората да не излизат навън, а учениците да останат на затворено.

Трудно за дишане беше началото на деня за перничани. В 4 часа сутринта бяха отчетени завишени показатели на серен диоксид. Нормата му е 350 микрограма на кубичен метър. В най-наситения момент съдържанието му във въздуха е достигнало 999 микрограма – точно в 7 часа, когато много хора излизат за работа, а  децата за училище. Проблемите, които серният диоксид може да предизвика, са свързани основно с дихателните пътища и не е желателно излагането на отровен въздух за повече от час. Ако наистина се налага, лекарите препоръчват лицата на хората да се покриват с шалове или маски. Най-чувствителни на дразнение с дишането са малките деца, възрастните хора и хронично болните.

РИОСВ: Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид

Огромното замърсяване със серен диоксид от регионалната екоинспекция обясняват първо с времето.

„Мъгла и безветрие. Битовото отопление е на второ място и промишлеността на трето”, обясни Аделина Стоянова, директор на дирекция “Контрол и превантивна дейност” към РИОСВ-Перник. Все пак проверили ТЕЦ „Република”.

„Установено е, че не се използват неразрешени горива, използват се въглищни брикети и въглища”, заяви Стоянова. Въпреки това препоръчаха на ТЕЦ-а да намали мощностите до минимум. От „Топлофикация” - Перник обясниха за NOVA, че също са проверили производството си и не са виновни за отровния въздух. 

„ Могат да кажат само на нас да намалим, не на битовите потребители. Има сероочистваща инсталация, която работи много добре”, заяви директорът на „Топлофикация” -Перник инж. Любомир Спасов.

Гъсти мъгли в средата на седмицата

От Сдружение „Дишай, Перник” добавят към серния диоксид и чувствително превишаване на фините прахови частици в последните седмици.  И настояват за спешни мерки за по-чист въздух.

„Не мога да кажа какво се случва в ТЕЦ-а. Мога да кажа какво се случва в миналото . Свидетели сме, че си позволяваха да изгарят слама. Най-належащо е за цялата страна да изчезне понятието енергийно беден, когато хората могат да си позволят да плащат газ, пелети или биогорива, тогава този проблем ще изчезне напълно”, смята Ивайло Велинов от сдружение “Дишай, Перник”

Веднага след предупреждението детските градини и училищата спряха всички занимания на открито. Лекарите призоваха при подобно замърсяване хората да стоят на закрито , доколкото е възможно Медиците препоръчват и при най-малко дразнение при дишане хората да търсят личния си лекар.

Въздухът в Перник е в нормални показатели от 12 часа на обяд. Съдържанието на серен диоксид е много под нормите, въпреки, че мъглата се върна. Измерванията на екоинспекцията са денонощни.