Темата коментират евродепутатите Емил Радев, Петър Витанов и Атидже Алиева-Вели

Възможно ли е да се въведе минимална европейска работна заплата? Възможно ли е стойността да е еднаква? Най-ниска е в България, но има държави като Люксембург, където минималната работна заплата е 2090 евро, в Испания е 1050 евро.

Замисълът е минималната заплата да бъде процент от средната. Тоест не да има една обща сума, която да е еднаква във всички държави, а механизмът да бъде еднакъв.

„ЕК твърди, че 110 млн, европейци са заплашени да не могат да получават минимални, достойни доходи за живот. Разликите са огромни, но и разликите за живот в отделни страни-членки са различни. Покупателната способност трудно ще се изравни, както е и невъзможно да се въведе единна европейска минимална работна заплата. И ЕК ясно заяви, че това е невъзможно. Ние говорим за единен механизъм. В момента има 22 държави- членки с механизъм за работна заплата и 6, които нямат такъв механизъм. Там, където няма въведена минимална работна заплата, безработицата е с 1,4% по-ниска, а доходите – с 1,6% по-високи”, обясни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Брюксел планира обща европейска минимална заплата

„Причината, скандинавците да не искат подобно нещо, е, че те имат колективни трудови договори, а те са много по-високи от минималната работна заплата. Едно въвеждане на минимална работна заплата ще бъде отстъпление и по-малка защита за техните работници”, смята евродепутатът от БСП и ПЕС Петър Витанов.

„Механизмите могат да бъдат различни. Тепърва започват стъпки и то под натиска на социалистите. Каквото и да си говорим, Европа се базира на три принципа – благоденствие, справедливост и устойчиво бъдеще. Ние се радваме на най-висок жизнен стандарт. Справедливите доходи не са за пренебрегване. Има две резолюции на ЕП, приети в предходни мандати, където този механизъм се разглежда като процент от средната работна заплата”, заяви той.

Според него процентът може да е от брутния вътрешен продукт. Витанов обясни, че социалистите искат минималната заплата да е 60% от средната работна заплата.

„Добре е ЕК да има правна гаранция за работещите хора. В същото време трябва да търсим баланса. Защото разходите за труд са част от формирането на конкурентоспособността на нашия бизнес. Едно чисто повишаване на минималната Работна заплата не означава, че ще подобри икономиката на страната. Има риск да се увеличи и безработицата. Дебатът поражда много разногласия”, евродепутатът  Атидже Алиева-Вели.

Още от разговора с евродепутатите Емил Радев, Петър Витанов и Атидже Алиева-Вели гледайте във видеото.