Вижте какво каза още председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата

Не се очаква сериозен скок в цените на стоките от първа необходимост. Това заяви в студиото на „Събуди се" Владимир Иванов - председател на Комисията по стоковите борси и тържищата. По думите на експерта единственият продукт, при който със сигурност ще има увеличение, е месото, особено свинското.

БАБХ въвежда нови стандарти за месните продукти

„Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента и няма равновесна цена, е свинското месо. При него има парадоксални случаи, в които цената на едро често е по-висока от цената на дребно. Това е нещо, което в една нормална обстановка е ненормално”. Това заяви председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на „Събуди се".

 

 

„Това се случва когато по-големи търговски играчи вземат по-големи количества и съответно продават на по-ниски маржове. Обикновено става въпрос за месо от Европа. Оттам нататък излиза една средноформирана цена, която е по-ниска от цената на едро”, каза още той.

ПО ПЪТЯ НА ХЛЯБА: Задава ли се ново поскъпване?

„Ако направим ретроспекция на изминалата година ще видим, че тя премина изцяло под движението на цената на свинското месо. Драмата започна от 5-ти август, след като се появи проблемът с чумата у нас”, допълни още Владимир Иванов.

„Главният фактор, който вдига кривата и дърпа цените нагоре, е цената на свинското месо. При плодовете и зеленчуците има сезонни колебания и то относими спрямо един 7-8-годишен период назад”, каза още той.