От този уикенд силата на духа и вярата порасна с шест български светини

От този уикенд силата на духа и вярата порасна с шест български светини. Средновековни църкви-музеи отварят врати за богослужение след половинвековна пауза. Първи е храмът "Свети Атанасий" в архитектурния резерват "Арбанаси". На Атанасовден, в него се събраха десетки жители и гости на селото.

Точно по обед, на Атанасовден, малката църква "Св. Атанасий" в "Арбанаси" отвори врати. "Вълнението е голямо, защото наближават 23 години и за първи път влизам в този храм. 23 години служа в това село, но за съжаление петте църкви са музейни и не можем в тях да служим", каза отец Киприян.

Така беше до днес. На храмовия празник на църквата "Свети Атанасий", свещеникът на селото стана част от историята. 

В "Свети Атанасий" на "Арбанаси" служби не е имало от 1947 година. "Над 70 години не е имало служение в храмовете в "Арбанаси". Със заповед на околийския началник са взети ключовете от един старшина и свещеника. И оттогава до ден днешен не е имало богослужба в храмовете, а богослужбата е на първо място", каза още отец Киприян

"Свети Атанасий" е църква на почти 4 века с характерна архитектура. "Тя е точно датирана – 1667 година е завършена и се вижда от един надпис. По-късно е построен параклиса "Св. Харалампий". Стенописана е от майстори – зографи от школата в Йоанина. Ние си го знаем като Янина в днешна Гърция. Това е една от причините днешните арбанашките църкви да представляват интерес за всички, които се интересуват от ортодоксално изкуство", заяви  директорът на Регионален исторически музей – В. Търново Иван Църов.

Истории от дъното на язовир "Огоста"

И като музей, и като храм за средновековната църква в "Арбанаси" не се е знаело много. Поради тази причина търновският кмет дава идея храм "Св. Атанасий" да отвори врати за служба на храмовия празник.

"Аз също като жител на Арбанаси никога не съм я виждал, никога не е отваряна и не съм влизал. Единствено в параклиса в съседното помещение, където се правеха панихиди и задушници", каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Средновековните църкви-музеи в "Арбанаси", които от днес отварят врати за служба, като в "Свети Атанасий", са общо шест.

Катя Буланова е от "Арбанаси" и работи като реставратор вече половин век. Днес прекрачи прага на "Свети Атанасий", 20 години по-късно, за да си припомни за уникалността на  църковните стенописи, които някога е съхранявала.

"Това е единствената такава величествена "Богородица". Детето не гледа към нея, а към ангела. Ние, арбанашчани сме преситени от тази красота, но хората трябва да влизат и да виждат, но е друго да влезеш и да видиш че преди 300 години е нарисувано. С такава любов. Вижте ги, колко са красиви. Този "Свети Атанасий" е страшно красив. Това е уникално. Сърцето ми се разтрепера", добави реставраторът Катя Буланова.

С трепет в храма влязоха и хора от близо и далеч, дочули че от този Атанасовден започва да се служи в старите църкви.