Продължава да расте броят на жертвите от новия коронавирус в Китай

Китайските власти потвърдиха, че новият вирус, който води до дихателно заболяване, се предава от човек на човек. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Доц. Мангъров: Новият мистериозен вирус може да доведе до пневмония

Продължава да расте броят на жертвите от новия коронавирус в Китай. Заради заразата Световната здравна организация ще проведе извънредна среща.

Експерти от китайското правителство потвърдиха, че коронавирусът може да бъде предаван от човек на човек. Заразата вече стигна Пекин и Шанхай, има съмнения за болен от вируса и в Австралия.

Китайските власти потвърдиха  за 6-ти  починал човек от пневмония след заразяване с коронавируса. 300 заразени са в болница.

 „Над 95 процента от случаите са свързани с Ухан – това са хора, които или отиват или идват от града. Това е първата особеност. Втората е, че вече е потвърдено предаването на вируса от човек на човек на две места – в Кантон и в Ухан. Третата особеност е инфекцията на медицински служители. 14 медици, които се грижат за заразени с коронавируса пациенти са били инфектирани”, обяснява Жон Наншан, специалист пулмолог.

Първи смъртен случай в Китай, предизвикан от нов коронавирус

Вече има съмнения за болен от коронавирус и в Австралия. Световната здравна организация ще реши утре дали да обяви международно извънредно положение. Според доц. Атанас Мангъров към момента няма лекарствен препарат, който да лекува мистериозния вирус.

„По начало се среща при дивите животни. Но понякога преминава и по хората, понеже те си общуват с такива животни. Заразяването става чрез контакт с животински биологичен секрет”, казва доц. Мангъров.

Вирусът нямал условия да съществува при хората, но може да доведе до грипоподобно състояние, като пневмония. Началото на инфекцията, причинена от този тип вируси по нищо не се различавала, от която и да е друга такава.

„В 10 на сто от случаите нещата може да тръгнат накриво и човекът може да загине”, добавя доц. Мангъров.

В България все още няма тестове, които да показват дали има заразени с коронавирус. Но за момента нямало опасност за наличието му у нас.