По думите му към момента няма лекарствен препарат, който да лекува коронавирус

„Новият мистериозен коронавирус не е грипен. По начало се среща при дивите животни. Но понякога преминава и по хората понеже те си общуват с такива животни. Заразяването става чрез контакт с животински биологичен секрет”. Това обясни в предаването „Здравей, България” доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София.

Расте броят на заразените с мистериозния нов вирус в Китай

По думите му този вирус няма условия да съществува при хората, но може да доведе до грипоподобно състояние, като пневмония. „В 10 на сто от случаите нещата може да тръгнат накриво и човекът може да загине”, алармира Мангъров.

Първи смъртен случай в Китай, предизвикан от нов коронавирус

 

 

 

Той допълни, че в България все още няма тестове, които да показват дали даден пациент се е заразил с коронавирус. Но за момента няма опасност за наличието му в страната. „Началото на инфекция, причинена от този тип вируси по нищо не се различава от която и да е друга такава”, уточни доц. Мангъров и допълни, че към момента няма лекарствен препарат, който да помага при този вид вирус, тъй като той спада към изменчивите такива.

Междувременно от Китай потвърдиха за 6 смъртни случая от коронавирус.

Целия разговор гледайте във видеото

СЗО свиква спешна среща заради мистериозния вирус в Китай