Той изолирал шест от деветте си деца в отдалечена селска къща

Нидерландец изолирал шест от деветте си деца в отдалечена селска къща от раждането им и ги биел, за да прогони „лошите духове“ от тях, съобщиха съдебни прокурори, цитирани от БГНЕС.

67-годишният Герит Ян ван Д., подложил децата си, открити във ферма в село Руйнерволд през октомври, на "много сериозно физическо мъчение", смятайки, че са "нечисти".

"Едно от децата е било вързано през ръцете и краката като наказание, докато друго е било принудено да прекара цяло лято в кучешка колиба във фермата в северната провинция Дренте", заявиха прокурорите. Ван Д. е обвинен и в сексуално малтретиране на две от по-големите си деца.

"Всички деца говорят за много сериозно физическо наказание, ако баща им е смятал, че имат "лош дух" в тях. Това се е случвало от съвсем ранна възраст, четири или пет години", заявиха прокурорите по време на процесуално изслушване по делото.

Те казаха, че най-малките шест от деветте деца на мъжа „живеят в уединение от раждането, държани са на закрито и трябвало да бъдат тихи, така че никой да не забележи, че съществуват“. Те не фигурират в нидерландските регистри и никога не са ходили на училище.

Ван Д. е обвинен в лишаването на децата от свободата им от 2007 г. до 2019 г. и в „удряне, ритане и лишаване от храна и напитки“ на шестте си деца. Той е обвинен и в сексуално малтретиране на две от тях.

По думите на прокурорите, на трите най-големи деца не е било разрешено да говорят за съществуването на своите братя и сестри.

Позовавайки се на дневници, съхранявани от децата, прокурорите казаха, че всички са писали за „убеждението си, че контактът с външния свят те прави „нечист“ и за „лошите духове“, които влизат в телата.

Когато бащата е определял, че у дадено дете имало „лош дух“, това дете е било изолирано, трябвало да се моли, а на останалите членове на семейството не е било позволено да имат контакт с него, понякога дори и с месеци.“

Едно от децата е отделено от останалата част от семейството на 12-годишна възраст и е държано в каравана в друга част от фермата, заявиха прокурорите и добавиха, че "след това прекарало цяло лято в кучешка колиба в барака".