Премиерен моноспектакъл в Народния театър по разказ на Хайтов

„Караконджул” е мегаспектакълът на актьора Валери Йорданов, чиято премиера е тази вечер. Текстът е по разказа на Николай Хайтов „Дервишово семе”.

За караконджулите във всеки един от нас Валери Йорданов и режисьорът Стоян Радев говориха в ефира на предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините".

Лили Иванова тръгва на национално турне

„Аз много харесвам материала. Основата е „Дервишово семе”, като при нас сюжетът е доста развит. Мисля, че трябва да помним кои сме и откъде идваме. Сега държим телефони и таблети в ръцете си, а не знаем много за корените си”, казва Валери Йорданов.

„В наши дни хората все по-малко живеят, все повече работят с информация, която е дочута, а знанието им е знание, получено наготово. Няма го личният път - той започва да се заменя с четене или слушане. Разказите на Хайтов представляват „капсули” живот. Ние искаме да обърнем внимание на хората да разчитат повече на това, което са научили самите те”, споделя Стоян Радев.

Теодора Духовникова и Владимир Пенев застават на една сцена (ВИДЕО)

Според Йорданов в последните години хората трудно разговарят помежду си. "В спектакъла имаме човек и животно, на което той може да признае всичко. Зрителят може да види всичко това и да премине през цялата история на живота. Тогава караконджулът ти може да е смешен, тъжен или драматичен", споделя Йорданов.

Целия разговор гледайте във видеото.