За овладяването на задаващата се криза са необходими спешни мерки

Изоставените мини и хвостохранилищата към тях могат да се превърнат в екологична бомба за страната ни. За овладяването на задаващата се криза са необходими спешни мерки и милиони левове. Едно от най-критичните места в момента е нефункциониращият рудник „Медет”, който замърсява реките Тополница и Медетска. Експеримент на NOVA показа, че в тях в момента има над 100 пъти по-високи показатели за тежки метали.

Кафява, синя и замърсена вода - така могат да се опишат поречията на реките Медетска и Тополница. Те се пълнят с дренажни води, които изтичат от рудника "Медет", използван преди години за добив на ценни метали.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокурорска проверка и протест заради завод, замърсяващ реки

Водите на Медетска текат в жълтеникаво-кафяв цвят. При вливането й в Тополница се случва химическа реакция между двете реки. Само километър по-надолу по течението на реката водата променя цвета си от жълто-кафяв на син.

Екип на NOVA потърси причината за странното оцветяване и взе проби. Резултатите показаха високо наличие на тежки метали, сред които алуминий, мед, кобалт, никел и манган.

„В първата проба, която е от река Тополница, след устието, има съдържание на манган - 4,39 милиграма при 50 микрограма норма. Това е около 100 пъти над нормата”, посочи химикът Елза Събева. Отдавна резултатите на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” показвали подобни стойности.

„По отношение на водите наистина е опасно, защото състоянието на реката е много лошо – по петте скали на рамковата директива”, добави Марин Маринов от Басейнова дирекция.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Трови ли завод водите на реките Дунав и Осъм?

Страховете са, че замърсената вода влиза в язовир „Тополница” и оттам може да отрови почвата на Тракийската низина. Според Басейнова дирекция до такъв сценарий няма да се стигне.

Поддръжката на изоставените мини и рудници е грижа на държавното дружество „Еко-Антрацит”. То функционира от 2017 г., когато се обединява с дружеството „Еко-Медет”. В „Еко-Антрацит” знаят за проблема и твърдят, че са предприели действия, но също така признават, че към момента нямат решение.

„Има предпроектни проучвания, които са сведени до няколко варианта. Към момента те са доста тежки като финанси. Търсим иновативни методи, но все още не сме достигнали до тях”, каза Антоан Варадинов, еколог на „Еко Антрацит” ЕАД.

Екоинспектори спешно провериха река Чепеларска по сигнал за замърсяване (СНИМКИ)

Освен проблемът с дренажните води, сериозна предпоставка за екологична криза са и свлачища, които са се активизирали през годините в стария рудник. До преливането на рудника остават 18 метра или между 7 и 8 години, ако няма свлачища, които да ускорят процеса.

Според дружеството пречката да се справят с проблемите е, че не им достига финансиране. В момента държавата отпуска между 3 и 5 милиона лева годишно.

„Може би 100 000 000 няма да решат проблема”, посочи изпълнителният директор на „Еко Антрацит” ЕАД Християн Султанов.

От Министерството на икономиката, което е принципал на фирмата, отговориха за NOVA, че са извършени три проверки на дружеството, при които не са констатирани нарушения.