Актрисата Анабела Шиора обвини Харви Уайнстийн от свидетелската скамейка

Актрисата Анабела Шиора се изправи като свидетел в процеса срещу бившия филмов
магнат Харви Уайнстийн и описа как той я изнасилил през 90-те години на миналия век, предаде БТА. 

 Шиора, която обяви публично през 2017 г., че е била насилена от Уайнстийн, трябваше да бъде подложена на кръстосан разпит от прокурора и от адвокатите на обвиняемия. Нейните показания, както и на още четири жени, които твърдят, че са били сексуално малтретирани от Уайнстийн, не могат да доведат до повдигане на обвинения срещу него поради давност. Прокуратурата обаче разчита, че показанията им ще хвърлят светлина върху "хищническото" поведение на продуцента.

Още две жени обвиниха Харви Уайнстийн в сексуално насилие

С треперещ глас Шиора, която е популярна с ролята си в сериала "Семейство Сопрано", разказа в съда в Манхатън как блъскала и ритала Уайнстийн, когато той й се нахвърлил в апартамента й в началото на 90-те години на миналия век. Той обаче надделял, повалил я на леглото, стискал ръцете й над главата й и я изнасилил.

Когато го срещнала месец по-късно, тя го атакувала за случилото се, той се приближил и я заплашил: "Това си остава между нас", свидетелства Шиора. "Помислих, че ще ме удари", каза тя от свидетелската скамейка.

Повдигат нови обвинения срещу Харви Уайнстийн

„Уайнстийн продължава да тормози Шиора и в следващите години”, каза прокурор Меган Хаст на заседанието в сряда. Тя разказа и за инцидент през 1997 г., когато по време на кинофестивала в Кан Уайнстийн се явил в хотелската стая на Шиора по бельо и с бутилка бебешко олио в ръка.

Адвокатът на Уайнстийн Деймън Черонис оспори твърденията на Шиора и заяви, че тя навремето споделила пред приятелка, че "направила нещо щуро и че правила секс с Харви Уайнстийн".
Уайнстийн отрича обвиненията и твърди, че всичките му сексуални контакти са били по взаимно съгласие. На излизане от съдебната зала в сряда той каза на репортерите, че чувства увереност за хода на процеса.