Има нужда обаче от нови механизми, смята българският еврокомисар

"Западните Балкани се справят добре с участието в рамките на програмата Хоризонт 2020. Само за 4 години те са получили от 10 милиона евро през 2014 г. до 30 милиона през 2018 г.. Над 50% е нараснало участието им в проекти спрямо 2017 г., но разбира се, че имаме нужда от много повече." Това каза пред журналисти еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Днес се провежда среща на лидерите на организациите, отговорни за развитието на иновациите и стартъп екосистемите от региона на Западните Балкани. Специален гост на събитието е българският еврокомисар.

„И сега Западните Балкани се справят добре с участието в рамките на програмата Хоризонт 2020, която е под мое ръководство”, заяви Габриел и посочи, че малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката, но има нужда от нови механизми. Затова Габриел представи пред форума Европейския иновационен съвет, в рамките на който ще има два механизма за финансиране.

Еврокомисарят отчете, че страните имат нужда от млади хора, от таланти, които да остават и да работят за региона си, за страната си. „Затова се радвам, че рамките на новата програма Хоризонт Европа ще имаме специални мерки насочени и към този феномен – изтичане на мозъци, да ги окуражим да създават своите стартиращи компании, но най-вече да им улесним пътя за създаване на контакти, които след това, вследствие на новите технологии да не ги карат да излизат от страната си“, посочи още тя. 

Снимки: БГНЕС