Преди 75 години Съветската армия освобождава концлагера Аушвиц

Отбелязваме Деня за възпоменание на Холокоста. Преди 75 години Съветската армия освобождава концлагера Аушвиц. Тогава светът осъзнава в пълен мащаб зверствата на нацисткия режим, насочени срещу евреите и други малцинства от много страни в Европа. Сред гостите на днешната церемония беше и премиерът Бойко Борисов.

Оцелели от лагерите на смъртта се събраха в Аушвиц. Бившите затворници, много от които над 90-годишни, носеха затворническите си шапки. Те поднесоха венец на стена, пред която са били извършени безброй екзекуции. През годините Аушвиц се превърна в най-яркия пример за мракобесното "окончателно решение на еврейския въпрос", изготвено и изпълнено от Нацистка Германия.

"Няма гроб, на който да отида. Родителите ми бяха убити и изгорени. Тук отдавам почит на тях и на останалото ми семейство", каза 92-годишната оцеляла от Холокоста Ивон Енгелман.

Борисов почете паметта на жертвите на Холокоста

Точният брой на убитите в концентрационните лагери едва ли някога ще стане известен. В последните месеци на Втората световна война нацистите се опитват да прикрият престъпленията си. Взривяват много от сградите в Аушвиц и горят архиви с имената на стотици хиляди затворници.

"Днес стоя тук. Мъчително е, но аз оцелях. Тук съм. Заобиколена от децата ми, внуците и техните съпруги. Аз съм победителят", каза още Енгелман.

В храмовете имаше литургии в памет на убитите, а официалните церемонии още вървят в самия лагер. Близо 50 страни изпратиха държавни глави, правителствени ръководители  и посланици за церемонията пред монумента в Биркенау. Българският представител, премиерът Борисов написа, че върху нас лежи отговорността, да не позволим подобна трагедия да се повтори.