Очаква се и спад на експорта

Един от секторите, които ще са най-засегнати ако броят  на заразените с коронавирус продължат е туризмът. От бранша споделят, че българите вече отменят резервациите си за пътувания до Китай. През последните 2 години постоянно се увеличават и китайските туристи, посетили България. „Страхът на българина за собственото му здраве последните години изключително много се е засилил”, казва Светла Тагарева, управител на туристическа агенция.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: Хонконг забранява пътуванията до Китай

В случай че решим да анулираме резервацията си - всяка авиокомпания например има различни политики. Така част от тях възстановяват суми само ако има официална позиция на институция, която забранява пътуването от или до Китай. „Тези, които сами са организирали пътуването си трябва да се свържат с авиокомпанията, от която са купили самолет билет и да проверят условията за анулации или пререзервации за оставащи дати”, допълва Тагарева.

Спрелият живот в призрачния град Ухан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Спад ще има и в експорта към Китай. „Самият Китай ще бъде засегнат силно, което означава, че и нашият експорт към тях ще бъде засегнат. Най-малкото те не се разхождат по улиците, което ще намали потреблението, а пък голяма част от стоките, които ние се опитваме да продаваме са директно таргетирани към масовия потребител”, коментира Лъчезар Динев от Българо-китайска търговско-промишлена палата.

СЗО коригира оценката си за коронавируса - висока заплаха за света

Цън Цон живее у нас откакто е на 4 години. Ежедневно поддържа връзка с роднини и приятели, които живеят в Китай. Те му разказват, че за момента ситуацията е относителна спокойна. Дори в град Ухан, който е блокиран под карантина. „Докато има вода, храна и лекарства поводи за паника няма. Но в крайна сметка това не може да продължи много дълго, тъй като всеки ден статистиката се променя. Китайското правителство затова изгражда и нови болници. За да може да се бори и в рамките на няколко месеца ако може да овладее ситуацията”, коментира той.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК