Агенцията проверява истинско ли е сиренето, което се предлага

Българската агенция по безопасност на храните и Асоциация „Активни потребители“ съвместно проверяват дали сиренето в търговската мрежа е истинско, предаде БГНЕС.

При една от проверките им са открити две видими нарушения. Във фирмен магазин за млечни продукти, продавачката се опита да осуети проверката. Тя каза, че обектът не работи и го заключи, като за минути превърна в заложници успелите да влязат в магазина представители на асоциацията.

Главният експерт в Дирекция „Контрол на храните“ д-р Райна Иванова обясни, че взимат проби за наличие на немлечни мазнини в млечните продукти, а също така и изследват дали продуктите съответстват на посочените данни в документацията на производителите.

„Активни потребители“ предложиха от кои продукти да вземем проби. Те се взимат от неотворени кутии, които се отварят в наше присъствие. Пробите ще бъдат занесени за лабораторно тестване. До този момент тях ги взимаме съвместно с Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисия за защита на потребителите. Документите се подготвят от Дирекциите за безопасност на храните“, посочва тя.

 „При физическата проверка установихме, че има имитиращи продукти, които не са предварително опаковани. Съгласно изискванията на законодателството имитиращите продукти трябва да бъдат пакетирани от производителя“, заяви тя и увери, че ще бъдат предприети мерки, спрямо производителите и фирмата – продавач, като глобата за производителя може да достигне до 6 000 лв.