Президентът на "Нове холдинг" е напуснал страната, каза още главният прокурор

Васил Божков е със 7 обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев. Божков е обвинен за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба и ръководене на организирана престъпна група.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Изготвена е европейска заповед за арест, тъй като е установено, че същият е напуснал границите на страната”, каза още обвинител номер 1.

"Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който бяга от България", категоричен беше Гешев. Според него "крайно време е този криминален преход да приключи". „Не може само плюсовете да са за едни хора, а минусите - за други“, отсече обвинител номер 1.

Спецакции в офиси на Васил Божков (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди часове Васил Божков не пожела да уточни къде се намира. Единствено поясни, че е на телефона си и има готовност да се отзове, ако бъде призован от прокуратурата. "Не се крия", категоричен беше бизнесменът.

По-рано днес Спецпрокуратурата и полицията влязоха в офисите на холдинга му, както и в кабинетите на "Национална лотария" и в Комисията по хазарта, откъдето бяха отведени служители.

Скандалът в хазарта започна след информацията на Държавната финансова инспекция, че фирми на бизнесмена са укрили данъци за 210 милиона лева от данъци върху лотарийните игри.

„Ние не преследваме богати хора, за да не остане впечатление, че мразим богатите. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лева общо над 559 млн. лева за всички лотарийни игри, това означава по 100 лева към всяка пенсия, да казваш, че си репресиран”, заяви Гешев.

Заедно с Божков, се търси и Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК „Левски”. Попов е акционер и в „Националната лотария”. Именно в тази сграда през целия ден имаше спецчасти. А служители твърдяха, че работят безпроблемно.

Освен офисите на „Нове холдинг” и „Националната лотария” обект на проверка и обиск беше и обитаваната от бизнесмена бивша резиденция в парк Витоша.

От "Нове АД Холдинг" изпратиха официална позиция до медиите. Ето и пълният текст на съобщението:

"Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното.

Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови – собственици на казина и съдружници в наши фирми.

И до момента г-н Божков и юридическият му екип не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения.

С досегашните си действия, става очевидно, че държавата влиза в ролята на “бухалка” и за целта не се пестят средства – от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици.

Различни институции са правили различни проверки на всички лотарийни игри през годините и ние винаги сме съдействали на властите. Приветстваме всяка проверка и сме предоставяли всяка изискана от нас информация без забавяне. Нещо повече – нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време.

Отново ще напомним, че Агенцията за държавна и финансова инспекция установи, че няма нарушение на закона при плащаните от нас такси. Ние сме спазили буквата на закона и нямаме неплатени задължения към държавата. Това потвърждава и финансовият министъ,  и цялото Министерство на финансите чрез подписаните лично от тях месечни отчетни справки в продължение на години.

Припомняме, че известните вече поправки в Закона за хазарта са приети от ГЕРБ и са мотивирани от финансовия министър Владислав Горанов през 2014 г. Комисията по хазарта е на подчинение на финансовото министерство и през целия период, който формално се разследва, министър на финансите е бил Владислав Горанов.

Свидетели сме на безпрецедентен опит да бъде унищожен работещ бизнес, който през годините е внесъл в държавата под формата на данъци, такси и платен лиценз стотици милиони. Очевидно някой иска да сложи ръка на футболен клуб „Левски“, точно в момента, в който клуба бе спасен от фалит и върви към стабилизация и финансова независимост.

България е европейска държава, а безцеремонното погазване на закони и правила от страна на институциите е явен знак и пореден пример, че гражданите и компаниите във всеки един момент могат да бъдат ограбени и репресирани".