България ще поддържа фиксиран курс на еврото до влизане в еврозоната

Преговори в парламента за промени във валутния закон. Именно тези промени породиха страхове, че може да се стигне до нов курс на лева спрямо еврото.

Днес финансовият министър проведе разговори с депутати от ДПС и БСП.

"Разработихме проект на решение, който фиксира твърд мандат на българските власти за престой във валутно-курсовия механизъм. Всички партии бяха запознати и подкрепиха предложението, с изключение на колегите от БСП. България ще поддържа фиксиран курс на еврото до влизане в еврозоната равен на установения в момента - 1.95583". Това съобщи на брифинг в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов: Има политически консенсус за присъединяването ни към Еврозоната

"Надявам се, че с това почти единодушно решение на българския парламент, отговаряме на притесненията, че България ще влезе в еврото само при това условие", заяви Горанов.

"Ако не се договорим да влезем точно с този курс, то няма да влезем и ще се оттеглим", уточни той. Предложението ще бъде гласувано на заседанието на Бюджетната комисия в четвъртък.

Какви промени ни очакват след влизане в Еврозоната?

Управителят на БНБ Димитър Радев добави, че излизат от разговорите с отделните парламентарни групи с оптимизъм.

"България ще влезе и във валутния механизъм, и в еврозоната с курса, който имаме и към момента. Той няма да бъде променян", заяви Радев. И допълни: Това предложение дава всички политически гаранции, независимо кой ще представлява България в преговорите".

„Тренд”: Половината българи са против въвеждането на еврото