ВМРО са против ратифицирането на споразумението между ЕС и Канада

„Ние виждаме сериозни заплахи за икономиката на съюза и в частност за тази на България. Има различни стандарти в Северна Америка и в Европа по отношение на безопасността на храните. Има сериозна опасност ГМО продукти да залеят българския и европейския пазар”, заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”  депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

На първо четене парламентът ратифицира споразумението между Канада и ЕС – СЕТА. Това стана с гласовете на ГЕРБ и ДПС. „Обединени патриоти” обаче бяха против.

Парламентът реши: България ще влезе в еврозона само с фиксиран курс

„Тук се подкрепят дребните и средните производители. В Северна Америка съвсем обратен е начинът на развитие на икономиката. Там големите компании определят пазара и дневния ред на икономическото развитие. Това дава шанс за нездрава конкуренция спрямо българската икономика. Държавата се поставя в неизгодна ситуация, тъй като държавните компании ще трябва да влязат в пряка конкуренция с частните. Трудовото законодателство се нарушава”, смята Богданов.

 „Единственият аргумент в подкрепа на СЕТА може би е, че български единични фирми в областта на високите технологии ще имат възможност да пробият на канадския пазар. Но всичко това ще бъде за сметка на голямото преимущество, което даваме на фирмите от Канада в България. Икономиката ни все още не е укрепнала до такава степен, че да бъде конкурентно способна на тази на една мощна икономика, като канадската”, заяви той.

От ВМРО предлагат 2 дни повече отпуск за непушачите

„Виждали сме много документи, които се подписват между държави от ЕС и трета страна. Те обикновено прокарват пътеката за други икономически цели и интереси. За нас няма съмнение, че по този начин се установява господството на едрия финансов капитал за сметка на българските производители, за които в това споразумение няма записана нито една буква. СЕТА защитава транснационалните компании, а не българските производители, което е неприемливо за нас и което крие сериозни опасности за бъдещето на бизнеса въобще”, твърди още депутатът от ВМРО.

„Тук говорим за един конкретен документ и дали трябва да се приеме, или не.  Ние бяхме изненадани, че така прибързано се вкара за разглеждаме. Решаваме един важен въпрос за бъдещето. Минимумът, който трябваше да се постигне, е да има поне в рамките на управляващата коалиция диалог. Отрицателната ни позиция не е наша приумица. Държави като Германия и Франция дълго време не ратифицират това споразумение. В тамошните общества се води диалог и дискусия дали и как ще се отрази върху икономиката и общественото развитие приемането  на СЕТА”, обясни Богданов.

Още от разговора с Красимир Богданов гледайте във видеото.