Мисията на проф. Венелин Герганов е да спасява човешки животи

Професор от „Пирогов” получи най-високото световно признание за книга, която написа за дял от неврохирургията. Според водещите специалисти в областта и списанието на конгреса на американските неврохирурзи, трудът на проф. Венелин Герганов е „Библия” за научните среди.

Животът на проф. Герганов преминава между „Пирогов” и водеща клиника в Хановер. На едното и на другото място има една мисия – да спасява животи. Заема се със случаи, които много други медици определят като безнадеждни. Пациентите му са диагностицирани с тумори в мозъка, тежки инсулти и травми, а неговата задача - да ги направи отново пълноценни:

"Винаги съм искал да бъда хирург. Когато започнах да се занимавам с мозъка, беше порива, или интереса, което ме накара да се фокусирам вече в самата неврохирургия. И окончателно решението ми се оформи, когато се срещнах с първия ми учител и той с неговата личност ме плени за специалността", каза проф. Герганов.

Избрал е „Пирогов”, а условието да практикува там били изпълнени до едно. "Смятам, че съм длъжен част от това, което съм научил, да го върна на българския пациент. Факт е, че откакто се върнах, има условия да се прави неврохирургия на световно ниво", заяви проф. Венелин Герганов.

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ: Българин стана част от Кралското дружество по хирургия

Успява да приеме всички пациенти, които се нуждаят от неговата помощ. В отделението споделят, че не прави разлика между беден и богат, или лек и тежък случай – приема всеки случай сериозно. Тази седмица вече е оперирал няколко души, а още няколко десетки го чакат на визитация в болничните стаи. Благодарение на него, Кирил Тошев в момента чува, говори и ще живее нормално. Преди месеци му поставили смъртоносна диагноза.

"Това е тумор, който прораства между нервните клетки. Една от най-сложните неврохихургични операции, които могат да се извършват, даже много лекари не се наемат да ги правят", каза още Тошев.

Заради познанията си в областта, проф. Герганов вече не работи само по доказани практики в неврохирургията, а сам създава такива. Именно заради това, неговият учебник, който засяга сложен дял от неврохихургията, вече е част от световната научна литература.

"Tова е една оценка от страна на списанието „News of Surgery”, което е водещото научно списание, член на Конгреса на Американската колегия. Mоята книга вече я възприемат като задължителен за всеки неврохирург учебник", добави проф. Венелин Герганов.

От учебника са продадени повече от 27 000 екземпляра, което показва, че всеки втори неврохихург по света вече го притежава.

Репортер: Даниела Пехливанова