Страната ни не може да откаже да приема боклук от Европа, обясни Емил Димитров

„България изнася много повече отпадъци, отколкото внасяме. Ако забраним вноса, Европа ще откаже да гори нашите отпадъци. Не може така – ние сме част от света”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Тонове испански боклук са открити край река Чая до Катуница (ВИДЕО)

Той бе категоричен, че оттук насетне боклук ще влиза на наша територия само по регламент. Останалото ще бъде връщано още на пристанищата.

„Ако дадена фирма си позволи да докара нещо нерегламентирано веднъж, след това, каквото и да се опита да внесе, то ще стои на пристанището до контейнерите със задържан боклук, докато той не бъде премахнат. Превозвачите да внимават какво внасят, защото то ще се връща за тяхна сметка”, категоричен бе министърът.

Гешев: 28 контейнера с отпадъци ще бъдат върнати в Италия

Той обаче смята, че не трябва управите на всички населени места у нас да чакат „София да им изчисти”. „Влезлите в България количества боклук никак не са малко. И сега започват да се освобождават масово от тях, за да не носят отговорност”, смята Димитров.

Той коментира и темата с водната криза. И отбеляза, че има населени места у нас, които осигуряват водоснабдяването си чрез нелегални водопроводи.

Близо километър от спасителния тръбопровод за Перник е изкопан

Министърът настоява да бъдат сложени водомери и на местата, където в момента липсват. „Ще искам те да се проверяват през 10 дни. Единствената цел е не да накажем някого, а водата да стигне за цялата година. Тя не трябва да се източва за няколко месеца и после да се задава въпросът: „Къде ми е държавата?”, категоричен е екоминистърът.

Той коментира и темата с хазартния скандал. „Пределът на търпимост е достигнат. На някого му е дошло до гуша да наблюдава какво става и е разказал за схемите. Но този пазар няма да остане празен – някой ще се нанесе там. Не може обаче по тази причина да не правим нищо”, заяви Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.