Съединените щати обвиняват Андон Миталов в корупция

Съединените щати обвиниха български съдия в корупция. Андон Миталов е българинът, на когото САЩ наложиха забрана да влиза в страната.

Оповестиха името на българина със забрана да пътува в САЩ

Единствено екип на NOVA успя да разговаря със съдията.

„Ще обясня допълнително”, каза магистратът, който напусна работното си място към 17:30 ч с жена. На въпрос на NOVA корумпиран ли е, Миталов отвърна: „Какъв е този въпрос?”, затваряйки грубо вратата на таксито си.

Миталов е съдия в Специализирания наказателен съд. Мярката беше обявена от държавния секретар Майк Помпео и важи както за Миталов, така и за съпругата и дъщеря му.

Според изявлението на държавния секретар Майк Помпео причината за мерките срещу Миталов е „участие в корупция”. Миталов е магистратът, който пусна председателя на Движение „Русофили” Николай Малинов в Русия в момент, в който той беше с повдигнато обвинение за шпионаж.

За това, че ще има българин с такава забрана беше обявено във вторник в ефира на NOVA от американския посланик Херо Мустафа.

ЕКСКЛУЗИВНО: ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ: Вашингтон налага забрана на българин за влизане в САЩ

„Със зъби и нокти ще борим корупцията. За да назовем конкретно лице, ние трябва да имаме доказателства”, заяви Херо Мустафа. 

Ден по-късно в изявление до медиите Майкъл Помпео огласи името на първия в списъка.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”, се казва в изявлението на Помпео.

„В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България”, се казва още в изявлението.

Забраната важи и за семейството на Миталов -  съпругата му Корнелия и дъщеря му Гергана.

Кариерата на Миталов започва през 1991 година като военен следовател. Напуска съдебната система през 1999 година. Официалният мотив е, че го прави доброволно, а според източници на NOVA, е имало съмнения за корупция. По-късно се връща в системата.

Той е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж шеф на движение „Русофили” Николай Малинов да замине в Москва, за да получи орден „Дружба” от руския президент Владимир Путин. Това се случи през октомври, като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров пусна сигнал до инспектората на ВСС и поиска наказание. Днес Иван Гешев коментира, че интересите на България и САЩ са общи като част от евроатлантическото семейство.

„Аз имам симбиоза с всеки, който има интерес да се спазва законът и да има прогрес за българските граждани, включително по линия на корупцията по високите етажи на властта”, заяви Гешев.

В ефира на NOVA министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

„Дали срещу това нещо е имало някакво възнаграждение нерегламентирано, или не – не мога да гадая”, заяви Каракачанов.

„Това име е само първото, но ще има и други”, заяви във вторник посланик Херо Мустафа.

До момента няма коментар от Съдийската колегия, която се ръководи от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Репортер: Наталия Герджикова, Стоян Нешев

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си