Вицепремиерът ни Екатерина Захариева се срещна с македонския си колега Никола Димитров

Лидерите на Западните Балкани се събират в Брюксел за среща на върха. Поводът- евентуалното разширяване на Европейския съюз. Часове преди срещата се проведе и разговор между България и Северна Македония в Мюнхен.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебния министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров обсъдиха възможностите югозападната ни съседка да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Двамата се срещнаха в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес с двете страни още по време на Европейския Съвет през март 2020 г.

“Ние правим всичко възможно, за да помагаме. България много пъти е водила разговори формални неформални с Франция, така че да се даде зелена светлина и за Република Северна Македония, и за Албания”, каза Захариева.

Борисов се срещна с европейски лидери в Мюнхен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ако докладите на Европейската комисия са положителни още през март Северна Македония и Албания могат да получат шанс за стартиране на преговори.

„Това беше един позитивен сигнал. Трябва да бъдем внимателни и да направим всичко, което можем. Имаме нова методология и мисля, че ако докладът бъде позитивен - това  ще ни даде шансове. Още не бързаме да се радваме”, посочи министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров.

Тази година България и Република Северна Македония председателстват заедно Берлинския процес – инициатива на германския канцлер Ангела Меркел. Целта му е да стимулира сътрудничеството и развитието на добросъседските отношения в региона на Западните Балкани.

България разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазването на динамиката на европейска  интеграция на страните от Западните Балкани и естествено продължение на достиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

“Много добър пример за региона е две държави да съпредседателстват Берлинския процес. Искам да поздравя екипите и от двете министерства, които се сработват доста добре. Срещата на външните министри за подготовката на срещата на лидерите ще бъде в Скопие през март. Срещата на лидерите ще бъде в София през ноември. Приоритетите - свързаност, транспортна и между хората, помирение чрез образование, млади хората и зелената сделка, тоест околна среда”, заяви Захариева. 

Борисов: Германия остава водещ важен партньор в много области (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двамата министри обсъдиха и предстоящото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Скопие ратифицира Протокола за присъединяването към НАТО на 11 февруари. България бе една от първите държави, които ратифицираха Протокола. Това е пореден израз на последователната ни подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Относно търговските връзки между София и Скопие министър Захариева подчерта, че постигнатите до момента резултати остават далеч от възможностите и потенциала, които нашите страни имат.

Трябва да се работи по-активно по изграждане на стратегическата инфраструктура между Република България и Република Северна Македония, подчерта министър Захариева. Наш основен приоритет е реализирането на всички компоненти от Коридор № 8, включително железопътна връзка, скоростен път, енергийна свързаност и др.

По-късно лидерите на шестте държави от Западните Балкани се събират в Брюксел за неформална среща с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет. Там ще бъде обсъдена новата стратегия за разширяване на ЕС и евентуалното започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания.