Срещу Васил Божков има нови обвинения, заяви обвинител номер 1

„Прокуратурата много добре знае какво трябва да свърши и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани – да им осигурим ред и спокойствие. Прокуратурата е наясно със себе си, знае срещу какво се изправя. Знаем, че срещу нас се изправят бизнеси, бизнесмени политици и открити крадци". Това заяви в ефира на "Здравей, България" главният прокурор Иван Гешев. 

СПЕЦАКЦИЯ: МВР и прокуратурата срещу битовата престъпност в Чирпан

Той обясни, че все още няма официална информация дали Васил Божков е освободен от ареста в Обединените арабски емирства. "За нас учудващото е, че беше задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери. Обикновено им се взема паспортът и им се забранява да напускат страната", обясни обвинител номер 1.

Гешев: Борбата с битовата престъпност вече е приоритет на държавата

 

 

 

По думите му това не влияе по никакъв начин на екстрадицията. Прокуратурата ще иска от властите в ОАЕ да го върнат в България, за да бъде изправен пред съда. А срещу бизнесмена има и нови обвинения по линия на културните ценности. 

Гешев изрази недоволството си, че политиците и бизнесът дават съвети на прокуратурата какво и кого да разследва. „Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов - кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже. Политици като Каракачанов и Корнелия Нинова и те се упражняват върху прокуратурата", каза главният прокурор.

Главният прокурор: Всеки ден ще има акции някъде в страната

„Трябва да е ясно едно - прокуратурата и аз като главен прокурор няма да допуснем да бъдем замесвани в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави", каза Гешев, като добави към политиците и представителите на бизнеса, споменавайки имената на Кирил Домусчиев и Христо Ковачки, които също давали съвети за прокурорски проверки.

Гешев нареди незабавна проверка за горене на отпадъци в ТЕЦ-овете на Ковачки

Той коментира и темата с разпоредената от него проверка на целия приватизационен процес. „За нас не е толкова важно да покажем истината, а да има наказателна отговорност за хората, които откраднаха залъка от устата на българските граждани и с техните пари и създанените от тях заводи живеят добре, купиха си скъпи коли и обикалят света. Затова политиците да не си правят вятър на устата, а да се хванат в ръце и, след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, за да има справедливост", категоричен бе Гешев.

Целия разговор гледайте във видеото.