За случая е сезирана и районната прокуратура

Експерти правят оглед на открития контейнер с йонизиращо лъчение на пристанище „Варна-Запад”. След като беше засечено отклонение от нормите, контейнерът беше отделен на специална площадка. За случая е сезирана и районната прокуратура.

За да провери какво е активирало системите за сигурност, специализирана фирма извади товара от контейнера. Периметъра около него беше отцепен в радиус от 25 метра.

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Какво точно е имало вътре все още не е ясно. А живеещите до пристанището са притеснени.

От морското пристанище бяха категорични, че контейнер с радиоактивно съдържание не може случайно да попадне на порта, без никой да разбере.

Всички товари на пристанище „Варна-Запад” минават през скенер, който следи за нивата на радиация. Ако бъде отчетено отклонение, се подава сигнал до Гранична полиция.

„Има установено място, където се изолира – далече от хора, далече от техника. Обезопасява се периметър – извън него е гарантирана безопасността за работници, случайно преминаващи, така че няма никакви причини за притеснение”, заяви  Костадин Димитров, пристанище „Варна-Запад”.

Дневно 500 камиона минават през пристанището. Сигнализирането за отклонения е често явление и то може да бъде предизвикано от различни видове керамика или метали.

Репортер: Деян Герговски