Резултатите от събраната информация бяха представени от създадената за тази цел временна комисия

11 препоръки към НАП след безпрецедентния теч на лични данни на над 6 млн. души през юли миналата година. Те са от анкетната комисия, която беше създадена от депутатите в парламента.

НАП обжалва глобата на КЗЛД от 5,1 млн. лв. за теча на данни

След остри сблъсъци в пленарната зала, в крайна сметка депутатите одобриха доклада на Временната анкетна комисия. Гласуваха 155 депутати, „за“ – 94, „против“ – 52, „въздържаха“ - 9.  Сред препоръките в доклада са веднъж годишно да се прави тест за прониквания в системата на НАП, както и нов защитен софтуер.

Над 2 млн. лични документи изтичат

Директорът на НАП заяви, че са направени редица стъпки за подобряване на системите за сигурност. Проведена е информационна кампания за потребителите на 130 услуги.

Галя Димитрова не се съгласи с редица коментари на БСП и определи изказванията като неточни. Един от тези въпроси е дебатът за квалификацията на служителите в „Информационно обслужване“. Според опозицията в състава на държавното дружество има такива, които не са квалифицирани да се занимават с хакерската атака.

Прекъсват достъпа на 40 000 граждани до електронните услуги на НАП?

„Трагедията е огромна, защото на нито един човек не е потърсена отговорност. Поне портиера да бяхте уволнили. Незабавна оставка на всички отговорни, че станахме за срам пред цяла Европа”, посочи проф. Румен Гечев от БСП.

„Тях ги интересува само цирка. Когато има извършено престъпление се води разследване от прокуратурата, от ДАНС, никой друг не може да раздава присъди. Вие – наследниците на комунизма, обичате да раздавате присъди, но това време няма да се върне”, заяви Маноил Манев от ГЕРБ.