По сухопътните граници се ползват дистанционни термометри, но до дни ще има и камери, заяви зам.-външният министър

Независимо дали гражданите ги виждат, или – не, на всички летища у нас има камери, които измерват температурата на пристигащите пътници. Това увери зам.-външният министър Георг Георгиев в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

Десетки под карантина у нас заради коронавируса (ОБЗОР)

До броени дни такива камери ще има и на сухопътните граници, а дотогава се правят замервания с дистанционни термометри, обясни още Георгиев.  

Според него действията, предприети от институциите срещу разпространението на коронавируса у нас, са навременни и адекватни.

Пандемия от коронавируса ще изтрие над $1 трилиона от икономиката

„По всички ГКПП-та, по всички места, от които може да се влезе в държавата, функционират екипи, технически устройства, чрез които да се засича температура, болниците са заредени със специализирано оборудване, предпазни облекла”, обясни Георг Георгиев.

ПОД КАРАНТИНА: Туристи са блокирани в хотел в Тенерифе, сред тях и българи (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му в Италия в регионите, където е локализирана заразата, има около 15 000 българи. Няма данни за болни наши сънародници.

„Никой не може да бъде спрян да се прибере в България, ако пожелае това. Ако на границата се засече, че има признаци, тогава се налага карантина”, заяви Георгиев.