Никой не е недосегаем, заяви главният прокурор

Прокуратурата започва проверка как е приватизиран Международният панаир в Пловдив. Ще бъде направен анализ на цялата документация по сделката, заяви главният прокурор. Иван Гешев отговори и на упреците за показния арест на директора на Басейновата дирекция в Пловдив.

15 души са арестувани при акция срещу битовата престъпност в Пловдивско

Сигналът за скритата приватизация на Пловдивския панаир е на парламентарната Комисия за борба с корупцията. Той все още не е стигнал до главния прокурор, но въпреки това ще започне разследване как дружеството на Георги Гергов „Пълдин инвест” през 2008 година е придобило от държавата и община Пловдив мажоритарния дял на панаира.

„Ще бъдат снети обяснения или ще бъдат разпитани най-вероятно по преценка на наблюдаващите прокурори всички замесени лица”, заяви Гешев.

Спецакция в Разград срещу битовата престъпност

Влизането на Гергов в панаира започва постепенно в края на 2006 година, когато на власт е правителството на Тройната коалиция. Тогава министър на икономиката е Румен Овчаров, а негов ресорен заместник е Корнелия Нинова. Според Георги Гергов няма приватизационна сделка, а преструктуриране на панаира с решение на Министерски съвет и всички изисквания на закона били спазени.

 

Източник: БГНЕС

„Ако се установят данни и доказателства за извършени престъпления, ще подходим така, както подхождаме във всеки един случай независимо дали става въпрос за Гергов или става въпрос за някой друг, или става въпрос за социално слаби”, обясни главният прокурор.

Гешев отговори и на малката коалиция в правителството стоят ли политически мотиви при зрелищния арест на директора на Байсейновата дирекция в Пловдив.

„Това си е проблем на политиците. Те играят на политическото поле, ние играем, ако мога да се изразя по този начин на полето на закона. Чух, че танкове трябва да дойдат. За съжаление не знам дали имаме работещи танкове. Така че...”, каза Гешев.

 

Източник: БГНЕС

По казуса „Барселона”, в който беше замесено името на Бойко Борисов, главният прокурор уточни, че испанските власти до момента не са направила официално запитване до българската прокуратура по случая.

 

 

„Колегите от Специализираната прокуратура ще преценят как да действат, дали да образуват досъдебно производство, дали да извършат проверка по Закона за съдебната власт”, заяви главният прокурор.

Иван Гешев заедно с главния секретар на МВР проведоха поредната акция в Пловдивска област срещу битовата престъпност. При нея бяха задържани 15 души.