В четвъртък стана ясно, че вадят 155 км пътища от обхвата на винетките

„Диалогът с превозвачите никога не е прекъсвал. В този час се провежда среща в МРРБ. Професор Асенов и неговият екип са в денонощна връзка с тях. АПИ е технически и организационно готова с въвеждането на тол системата. След вчерашната среща с премиера беше дадена възможност на превозвачите да оборудват своите превозни средства с бордови устройства и GPS тракери. В проведения тест на терен участваха 5 GPS оператора, които преминаха изпита за техническа съвместимост. Не приемам тезата, че агенцията създава монопол”. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” шефът на АПИ Георги Терзийски. Той допълни, че има регистрирани 14 GPS компании, които могат да предоставят услугата на превозвачи.

Вадят 155 км пътища от обхвата на винетките

Шефът на АПИ коментира и думите на Борисов, който заяви „Или се оправяте, или не тръгва тол системата”. „Убеден съм, че системата ще тръгне у нас. Всички страни ще стигнем до взаимно изгодните договорености, които трябва да гарантират успешното й функциониране”, каза Терзийски.

Превозвачите на протест заради тол системата

Той обясни, че системата неведнъж е била обект на хакерски атаки. „Дори по време на такива атаки всички пунктове на агенцията работят”, каза още Терзийски.

Стартът на тол системата се отлага за 27 март

На въпроса изпълнил ли е заръката на Борисов да обясни на хората лично, че няма винетки Терзийски заяви: „Още преди 19 февруари бях в контакт с много кметове на общини. Със Столична община имахме дълги разговори, тъй като става въпрос за различен клас пътища. Северната скоростна тангента ще бъде таксувана от тол система, но не и от винетка”, каза още шефът на АПИ.

Целия разговор гледайте във видеото